Kötelező-gépjármű felelősségbiztosítás

A kötelező felelősségbiztosítás nem választható biztosítási forma, ezt mindenkinek meg kell kötni, aki valamilyen gépjárművet szeretne: legyen az személy-, kis- vagy nagyteherautó, vontató, motorkerékpár, vagy akár egy rendszám nélküli elektromos roller, utánfutó, esetleg lakóautó. GFB nélkül nem vehet részt a közúti forgalomban, ellenkező esetben súlyos bírságokkal szembesülhet, valamint egy véletlenül okozott kárt a saját zsebéből kell kifizetnie.

A kötelező felelősségbiztosítást a 2009. évi LXII. törvény szabályozza és alapvető célja, hogy a biztosító helyettünk, az általunk másoknak okozott károkat térítse meg.

Fontos tudni, hogy a KGFB nem csak ránk nézve kötelező, hanem a biztosítóra is. Ez azt jelenti, hogy ha eldöntöttük, hogy melyik biztosítóval kívánjuk megkötni a szerződést, akkor az a biztosító köteles elfogadni.

Kivétel ez alól, ha a biztosító az aktuális biztosítási időszakot megelőzően az üzembentartó biztosítási szerződését évfordulóra felmondta.

Ha kötelező felelősségbiztosítást szeretne, akkor Önnek csak annyit kell tenni, hogy a díjszámításhoz szükséges valamennyi adatot a valóságnak megfelelően megadja és - amennyiben szükséges - a kedvezmény igazolásokat határidőre eljuttatja a BEMBOZ Kft. szakembereinek. Amennyiben Ön mégsem szeretné szakemberre bízni a szerződéskötést, úgy számoljon azzal a lehetőséggel, hogy a hibás adatszolgáltatásból eredő díjak, illetve a valós bonus-malus fokozat nem megfelelő besorolásának megadása után a kalkuláció végeztével, az adott biztosító részére eljuttatott egyedi biztosítási ajánlat (szerződés) eltérhet a biztosító által meghatározott (kötvényesített) díjtól.

A kötelező felelősségbiztosítást kizárólag a forgalmi engedélyben bejegyzett üzembentartó kötheti meg. Amennyiben nincs üzembentartói bejegyzés, akkor a mindenkori tulajdonosnak kell a kötelező biztosítást megkötni. Ha egy adott gépjármű esetében a tulajdonos és az üzembentartó személye nem azonos, akkor a KGFB-t csak az üzembentartó kötheti meg. Továbbá év közben üzembentartó bejegyzésére kerül sor, akkor az üzembentartói bejegyzéssel a tulajdonos által kötött KGFB szerződés megszűnik, és az üzembentartónak kell arról gondoskodnia. Nem lehet szerződő a gépjármű bérlője, használója még abban az esetben sem, ha a bérleti, haszonbérleti, használati, stb. szerződésben azt határozták meg, hogy a felelősségbiztosítási szerződés kötésének kötelezettsége a bérlőt, használót terheli. A bérlet, haszonbérlet vagy kölcsönszerződés ugyanis nem eredményezi az üzembentartó személyében bekövetkező változást. Ennek megfelelően, a hivatkozott bérleti, használati szerződések olyan jellegű kikötései, amelyek a biztosításkötési kötelezettséget meghatározzák, a biztosítóval szemben nem hatályosak.

A gépjármű tulajdonjogának megszerzése pillanatától kezdve az új tulajdonosnak, mint a gépjármű üzembentartójának rendelkeznie kell érvényes gépjármű felelősségbiztosítási szerződéssel, de legalább előzetes fedezetigazolással. A tulajdonjog átszállása időpontjával az előző tulajdonos szerződése érdekmúlás jogcímén megszűnik és ezért ezen megszűnt szerződés alapján a biztosítót az új tulajdonos által okozott kár(ok) tekintetében helytállási kötelezettség nem terheli.

A BEMBOZ Kft. a gépjárműbiztosítások széles választékát kínálja ügyfelei részére, amennyiben vállalkozásának legalább 5 db gépjárműve van, válassza Gépjármű flotta kötelező felelősségbiztosításunkat!

Összehasonlítjuk Önnek a Biztosítók által kínált termékeket és segítünk a választásban.